INFO 00421 905 106 232

Anémia

Domáca liečba anémie (chudokrvnosti)

Anémia je definovaná ako zníženie množstva červených krviniek alebo hemoglobínu v krvi. Tým, že klesne množstvo hemoglobínu, zmenší sa aj kyslíková kapacita, čo nakoniec vedie k anémii. Existujú viaceré typy anémie – megaloblastická, kosáčikovitá, hemolytická anémia atď. Niektoré sú dedičné, prenášané  cez generácie, zatiaľ čo iné vznikajú ako dôsledok výživového nedostatku vitamínu B 12, kyseliny listovej, železa a ďalších látok. Osoba, ktorá trpí na anémiu, máva bledý zovňajšok a vykazuje príznaky únavy, vysilenia, dýchavičnosti, prerývaného dychu a iných príznakov.

 

Domáce liečivá na anémiu

Domáce liečivá sú nesmierne užitočné a pomáhajú zbaviť sa rozličných príznakov anémie. Tiež pomáhajú liečiť poruchu priamo od jej základov.

Existuje viacero domácich liečiv, z nich niekoľko je opísaných nižšie:

1. Šťava z jablka a cvikly

Cvikla má vysoký obsah draslíka, vlákniny a vitamínu B 12, zatiaľ čo jablko je výdatným zdrojom železa. Kombinácia týchto dvoch zložiek slúži ako efektívne domáce liečivo na anémiu. Zmiešajte pohár jablkovej šťavy s pohárom cvikly, pridajte k tomu pár lyžičiek medu a  pite dvakrát za deň. Táto zmes je pri liečbe anémie ako domáce liečivo veľmi prospešná.

2. Špenát

Špenát je bohatý na vitamíny B9, A, C a E, tiež obsahuje draslík, vlákninu a beta karotén, Všetky vymenované zložky robia túto tmavozelenú listovú zeleninu pri domácom liečení anémie veľmi efektívnou. Zaraďte si špenát pravidelne do svojej stravy a uniknite anémii.

3. Paradajky

Paradajky obsahujú veľa vitamínu C a lykopénu. Tieto zložky pomáhajú telu absorbovať železo zo stravy, čo je pre osoby trpiace na anémiu veľmi užitočné. Jedzte v rámci svojej dennej stravy dve paradajky denne (aj vo forme šťavy).

4. Granátové jablko

Granátové jablko je bohaté na sacharidy, tuky, bielkoviny, vlákninu, draslík, meď, železo, vápnik, cukry a rôzne vitamíny. Zvyšuje množstvo hemoglobínu v krvi a pomáha udržiavať stabilný obeh krvi v tele. Mnoho symptómov anémie ako závraty, slabosť, vyčerpanie možno ľahko odstrániť pri každodennej konzumácii granátového jablka.

5. Ashwagandha

Z ajurvédskych bylín odporúčame pri problémoch s anémiou Ashwagandhu.