INFO 00421 905 106 232

Vitamín C

Amla, amalaki, emblica officinalisOdporúčané denné dávky vitamínu C boli stanovené národnými agentúrami rôzne:

  • 75 mg/deň the United Kingdoms Food Standards Agency
  • 45 mg/deň the World Health Organization
  • 90 mg/deň muži a 75 mg/deň ženy Health Canada 2007
  • 60-95 mg/deň United States National Academy of Sciences

Horná odporúčaná hranica vitamínu C v USA pre 25-ročného muža je 2 000 mg/deň.

Podľa mnohých vedcov je vládnymi agentúrami odporúčaná denná dávka vitamínu C nepostačujúca. Tvrdia, že táto dávka zabráni vzniku skorbutu alebo inej choroby, ale požiadavky tela na vitamín C sú oveľa vyššie.

Výskumníci Stone a Pauling tvrdia, že optimálna denná dávka vitamínu C je okolo 2300 mg pre človeka, ktorý potrebuje približne 2 500 kcal denne. Pauling kritizoval stanovenú dennú dávku vitamínu C, ktorá podľa neho postačuje ako prevencia skorbutu, ale nie je dostatočná pre optimálne zdravie.

 

Význam vitamínu C

Vitamín C sa vo vode rozpúšťa a telo ho nedokáže uložiť do zásoby. Preto je dôležité konzumovať ho denne v potrave!

Vitamín C je dôležitý antioxidant, napomáha v boji proti rakovine, srdcovým ochoreniam, je súčasťou bunkového chemizmu, je dôležitý pre produkciu spermií, pre výrobu proteínu kolagénu, ktorý ovplyvňuje stav chrupaviek, kĺbov, pokožky a ciev. Vitamín C napomáha udržať zdravý imunitný systém,  neutralizovať znečisťujúce látky, je potrebný pri produkcii protilátok, zvyšuje absorpciu živín (vrátane železa) a riedi krv.

 

Najbohatšie zdroje vitamínu C

  • Akékoľvek ovocie alebo jeho prirodzená porcia (plátok melónu, hrsť bobúľ), ktoré obsahuje  15-30 mg vitamínu C sa považuje za veľmi dobrý zdroj vitamínu C.
  • Ak ovocie alebo jeho porcia obsahuje viac ako 30 mg, považuje sa za výborný zdroj vitamínu C.
  • No a ak jedna porcia ovocia obsahuje viac ako je odporúčaná denná dávka vitamínu C, je to vynikajúci zdroj vitamínu C, aspoň podľa môjho názoru.

 

Bobule Amla (Amalaki), tiež známe pod názvom Indický ženšen, sú najbohatším zdrojom vitamínu C.

100 g džúsu môže obsahovať až 1500 mg vitamínu C. 

 

Bežný názov Latinský názov

mg vitamín C /

100 g ovocia

mg vitamínu C /

bežná porcia

význam zdroja

vitamínu C

Amla

Emblica officinalis

1200 - 1500 120 vynikajúci
Jablko

Malus sylvestris

6 8 dostatočný
Marhuľa

Prunus armeniaca

10 4 -
Avokádo

Persea americana

8 16 dostatočný
Banán

Musa X paradisiaca

9 11 dobrý
Kiwi

Actinidia deliciosa

98 74 vynikajúci
Citrón

Citrus limon

46 3 -
Mango

Mangifera indica

28 57 výborný
Melón Cucumis melo 46 29

veľmi dobrý

Pomaranč Citrus sinensis 53 70

výborný

Papája Carica papaya 62 47

výborný

Hruška Perus communis 4 7

-

Broskyňa Prunus persica 7 6

-

Ananás Ananus comosus 15 13

dobrý

Slivka Prunus sp 10 6

dostatočný

Paradajka Lycopericon sp 19 23

veľmi dobrý

Mandarínka Citrus reticulata 31 26

veľmi dobrý

Dyňa (červený melón) Citrullus lanatus 10 27

veľmi dobrý


Poznámka, vysvetlivky:

Hodnoty sa týkajú celého kusa ovocia. Nikto ale nezje napr. celú dyňu na posedenie. Preto pri väčších typoch ovocia sa týka údaj jednej porcie (plátok), približne 1/8 pri veľkom ovocí a 1/4 pri stredne veľkom ovocí. Pri citróne predstavuje jedna porcia jedno koliesko citróna.

Spracoval Dr. Vikram Chauhan, zdroj www.planetayurveda.com