Strava podľa ajurvédy - VIRUDH AHARA

 

Ajurvéda je prastará medicínska véda. Na rozdiel od moderných medicínskych prístupov sa ajurvéda nezameriava iba na konkrétne ochorenie, ktoré trápi pacienta, ale predovšetkým na správny prístup a nastolenie celkovej rovnováhy človeka. Ajurvéda zdôrazňuje, že za účelom udržania si zdravia je nesmierne dôležitá správna strava, ktorá je výživná a zároveň obsahuje navzájom kompatibilné kombinácie potravín. Tu ale ajurvéda nepovažuje jedlo len za súbor základných živín akými sú bielkoviny, vitamíny, tuky a karbohydráty.

Ajurvéda kladie dôraz aj na to, aby sa spolu nekombinovali potraviny, ktoré majú podľa princípov ajurvédy na telo opačný účinok. Takéto nesprávne kombinovanie potravín totiž môže viesť k hromadeniu toxínov v tele (AMA), ktoré môže viesť až k chronickým vážnych ochoreniam ako je rakovina či rôzne autoimunitné ochorenia. 

Rovnovážna strava podľa ajurvédy

Stravu, ktorá udržiava rovnováhu medzi všetkými prvkami v tele (vzduch, priestor, oheň, voda, zem), nazývame rovnovážna strava. Správne jedlá upravené vhodným spôsobom vyživujú človeka fyzicky aj psychicky a práve cez jedlo si môžeme udržiavať stále zdravie.

Ak strava nie je vyvážená, čo je podľa ajurvédy vtedy, ak neobsahuje všetkých 6 chutí, môže vzbudzovať stále pocit hladu aj po zjedení veľkého jedla, pocit slabosti a únavy v poobedných hodinách, alebo túžbu po určitom jedle.

Ajurvéda odporúča jesť pravidelne vyrovnanú stravu obsahujúcu všetkých 6 chutí (sladká, kyslá, slaná, štipľavá, trpká, horká). Vyrovnaná strava podporuje rovnováhu dóší. Každá chuť totiž za sebou ukrýva určité živiny, ktoré sú pre správne fungovanie tela nevyhnutné. Ale len prítomnosť všetkých 6 chutí nestačí. Dôležité je aj neponáhľať sa pri jedle, správne kombinovať potraviny, jesť vhodné potraviny vzhľadom na ročné obdobie alebo časť dňa. Teraz si tieto princípy vysvetlíme podrobnejšie. 

Nerovnovážna strava sa v ajurvéde označuje pojmom VIRUDH AHARA

Strava, ktorá narúša rovnováhu prvkov v tele sa nazýva nerovnovážna strava. Ak trvá nerovnovážna strava počas dlhšieho obdobia, môže spôsobiť ochorenie.

Nižšie uvádzame 18 kombinácií, ktoré nie sú vhodné. V ajurvéde sú označené slovom viruddha, čo znamená opak.

  1. Desha Viruddha (jedlo ktoré podporuje nerovnováhu prostredia): Jedenie suchých a pálivých jedál v suchých oblastiach, jedenie mastných jedál v močaristých oblastiach.
  2. Kala Viruddha (jedlo ktoré podporuje nerovnováhu ročného obdobia): Jedenie studených a suchých potravín počas zimy a štipľavých a horúcich potravín počas leta.
  3. Agni Viruddha (jedlá v rozpore so silou tráviaceho ohňa): Jedenie ťažkých jedál v čase, keď je tráviaci oheň slabý a jedenie ľahkých jedál v čase, keď je tráviaci oheň silný.
  4. Matra Viruddha (nedodržanie množstva): Kombinácia obsahujúca med a ghee v rovnakom pomere.
  5. Viruddha (jedlá, na ktoré nie sme zvyknutí): Jedenie sladkých a studených jedál u človeka, ktorý je zvyknutý na štipľavé a horúce.
  6. Dosha Viruddha (nezohľadňovanie dóší pri jedle): Jedenie bylín a potravín, ktoré majú rovnaké vlastnosti ako prevládajúca dóša u človeka.
  7. Sanska Viruddha (zle upravené jedlá): Byliny a potraviny, ktoré sa stávajú po určitej úprave jedovatými, napríklad mäso páva upravené na ricínovom oleji, uvarený med.
  8. Veerya Viruddha (protichodné vlastnosti potravín): Kombinovanie potravín so zohrievajúcim a ochladzujúcim účinkom.
  9. Koshtha Viruddha: Podávanie malého množstva potravín, ktoré produkujú malé množstvo stolice človeku, ktorý trpí na zápchu. Jedenie ťažkého jedla produkujúceho veľké množstvo stolice človeku, ktorý trpí hnačkou.
  10. Avastha Viruddha: Jedenie jedla zvyšujúceho Vata dóšu po sexe alebo fyzickom vyčerpaní a prijímanie jedla dvíhajúceho Kapha dóšu po spánku alebo leňošení.
  11. Kram Viruddha (zlé poradie): Jedenie pred tým, ako mal človek vykonal veľkú a malú potrebu, alebo jedenie keď nemá apetít, alebo jedenie až keď už má príliš veľký hlad.
  12. Parihar Viruddha: Jedenie horúcich potravín po bravčovom mäse.
  13. Upachar Viruddha: Studené potraviny po jedení ghee.
  14. Paak Viruddha: Nevhodná príprava jedla (nekvalitný olej, nedostatočne tepelne spracované jedlo, spálené jedlo).
  15. Samyoga Viruddha: Kombinovanie kyslých jedál s mliečnymi (smotana a ocot, jogurt a kyslé ovocie).
  16. Hridaya Viruddha: Jedenie jedla, ktoré je pre človeka nepríjemné.
  17. Sampad Viruddha: Jedenie ešte nedozretých alebo už prezretých potravín (ovocie, zelenina).
  18. Vidhi Viruddha: Jedenie v rušnom prostredí.

 

Niektoré ďalšie faktory tiež zapríčiňujú ochorenia:

  • Po konzumácii zelenej listovej zeleniny by ste nemali piť mlieko.
  • Mäso zo zvierat, ktoré žijú v močarinách, sa nekombinuje s čiernou fazuľkou, klíčkami, medom, mliekom.
  • Kyslé potraviny nekombinujte s mliekom.
  • Med by sa nikdy nemal variť.
  • Nikdy by ste nemali jesť ryby s mliekom, pretože táto kombinácia blokuje kanály v tele a narúša krv.
  • Jedenie tvarohu cez noc.
  • Pitie studenej vody ihneď po horúcom čaji alebo káve.
  • Kombinovanie medu, ghee, zvieracej masti, oleja medzi sebou.
  • Kombinovanie ovocného šalátu, mlieka a banánu.

 

Pri opakovanom a dlhodobom porušovaní vyššie uvedených princípov môže dôjsť k vzniku týchto ochorení:

alergie, chronické tráviace ťažkosti, kožné ochorenia, neplodnosť, epilepsia, psychické problémy, hromadenie tekutiny v brušnej dutine (hydroperitoneum), IBS, oslepnutie, análna fistula, kóma, odpadávanie, toxikácia, stuhnutie krku, anémia, problémy s trávením, podvýživa, črevné ochorenia, opuchy, gastritída, horúčka, zápal dutín.  

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz