Zapálené hrdlo spôsobuje mikrobiálna infekcia. Môže sa jednať o infekciu hubami, vírusom alebo baktériami (streptokokmi). Pri zápale hrdla hrá nemalú úlohu aj životné prostredie. Zapálené hrdlo je charakteristický zachrípnutím, pocitom škrabania v hrdle, bolesťou a prebiehajúcou zápalovou reakciou.
Nedostatok čerstvého vzduchu, nevyvetrané miestnosti, oslabená obranyschopnosť organizmu, nedostatočný pitný režim a rôzne znečistenia vzduchu sú faktormi, ktoré zvyšujú frekvenciu zápalov hrdla.
Zapálené hrdlo často začína bežným prechladnutím. Nasledujú opuchnuté dutiny, kýchanie, kašľanie, znížená chuť do jedla a únava. Môže sa objaviť aj horúčka a to najmä u detí.
Sladké drievko
Pri žuvaní alebo cmúľaní sladkého drievka dochádza k okamžitej úľave, bolesť hrdla sa zníži a zmenší sa aj kašľanie. Je jedným z najlepších prostriedkov na zápal hrdla.
RUMOGIN5
Hoci táto kombinácia bola navrhnutá predovšetkým na reumatoidnú artritídu, ako to už pri bylinách býva, vďaka svojim vlastnostiam poslúžia pri viacerých problémov. RumoGin5 v sebe kombinuje silné extrakty z bylín a korenín s výrazným protizápalovým účinkom – kurkumín, zázvor, čierne korenia a dlhé korenie. Boswellia zas znižuje opuch, tým umožňuje lepšie prekrvenie v mieste zápalu a teda aj rýchlejšiu regeneráciu.
GILOY (GUDUCHI)
Giloy sa ako silný antioxidant v ajurvéde už po stáročia používa na podporu imunity, má imunomodulačný účinok ako aj pritizápalový účinok. Dokáže efektívne znížiť prípadnú zvýšenú teplotu.
Vyskúšajte ajurvédsky recepty na zápal hrdla:
Škorica
Jednu čajovú lyžičku škorice nechajte v 1-2 dcl vody zovrieť so štipkou mletého čierneho korenia. Po vychladnutí na príjemnú teplotu pridajte 2 čajové lyžičky medu. Popíjajte viackrát počas dňa.
Senovka grécka
2 polievkové lyžice semiačok senovky gréckej dajte do litra studenej vody a nechajte postupne vrieť pol hodinu na miernom ohni. Odstavte a nechajte vychladnúť na znesiteľnú teplotu. Použite ako kloktadlo.
Zapálené hrdlo spôsobuje mikrobiálna infekcia. Môže sa jednať o infekciu hubami, vírusom alebo baktériami (streptokokmi). Pri zápale hrdla hrá nemalú úlohu aj životné prostredie. Zapálené hrdlo je charakteristický zachrípnutím, pocitom škrabania v hrdle, bolesťou a prebiehajúcou zápalovou reakciou.
Nedostatok čerstvého vzduchu, nevyvetrané miestnosti, oslabená obranyschopnosť organizmu, nedostatočný pitný režim a rôzne znečistenia vzduchu sú faktormi, ktoré zvyšujú frekvenciu zápalov hrdla.
Zapálené hrdlo často začína bežným prechladnutím. Nasledujú opuchnuté dutiny, kýchanie, kašľanie, znížená chuť do jedla a únava. Môže sa objaviť aj horúčka a to najmä u detí.
Sladké drievko
Pri žuvaní alebo cmúľaní sladkého drievka dochádza k okamžitej úľave, bolesť hrdla sa zníži a zmenší sa aj kašľanie. Je jedným z najlepších prostriedkov na zápal hrdla.
RUMOGIN5
Hoci táto kombinácia bola navrhnutá predovšetkým na reumatoidnú artritídu, ako to už pri bylinách býva, vďaka svojim vlastnostiam poslúžia pri viacerých problémov. RumoGin5 v sebe kombinuje silné extrakty z bylín a korenín s výrazným protizápalovým účinkom – kurkumín, zázvor, čierne korenia a dlhé korenie. Boswellia zas znižuje opuch, tým umožňuje lepšie prekrvenie v mieste zápalu a teda aj rýchlejšiu regeneráciu.
GILOY (GUDUCHI)
Giloy sa ako silný antioxidant v ajurvéde už po stáročia používa na podporu imunity, má imunomodulačný účinok ako aj pritizápalový účinok. Dokáže efektívne znížiť prípadnú zvýšenú teplotu.
Vyskúšajte ajurvédsky recepty na zápal hrdla:
Škorica
Jednu čajovú lyžičku škorice nechajte v 1-2 dcl vody zovrieť so štipkou mletého čierneho korenia. Po vychladnutí na príjemnú teplotu pridajte 2 čajové lyžičky medu. Popíjajte viackrát počas dňa.
Senovka grécka
2 polievkové lyžice semiačok senovky gréckej dajte do litra studenej vody a nechajte postupne vrieť pol hodinu na miernom ohni. Odstavte a nechajte vychladnúť na znesiteľnú teplotu. Použite ako kloktadlo.