Zapálené hrdlo - moderný a ajurvédsky pohľad na liečbu
Zapálené hrdlo je bežným problémom, ktorý postihuje mnoho ľudí a môže spôsobiť nepohodlie a bolesť. Tento stav je často sprevádzaný bolesťou pri prehĺtaní, suchosťou, pálením a dráždením v hrdle.
Príčiny vzniku
Príčiny zapáleného hrdla sú multifaktoriálne. Modernej medicína zvyčajne identifikuje infekcie ako hlavnú príčinu, buď vírusové alebo bakteriálne. Nadmerné používanie hlasu, fajčenie, znečistený vzduch a alergény môžu tiež spôsobiť dráždenie a zápal sliznice v hrdle. Ajurvéda pristupuje k tejto problematike komplexne, zohľadňujúc vnútornú nerovnováhu v tri dóšovej konštitúcii, ako aj vonkajšie faktory ako je nevhodná strava a nezdravý životný štýl, ktoré môžu oslabiť imunitný systém a vytvoriť podmienky pre vznik zápalu.
Odporúčané byliny
V ajurvédskej praxi sa na liečbu zapáleného hrdla často používajú bylinné extrakty s protizápalovými, antiseptickými a upokojujúcimi účinkami.
- AllerG Care obsahuje kombináciu bylín ako je Kurkumín, Neem, Shirish a Ashwagandha, ktoré majú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti a pomáhajú pri zmiernení bolesti a pálenia v hrdle.
- Yogi Kanthika Obsahujú až 13 bylinných zložiek účinných pri ochorení horných dýchacích ciest
- Giloy (Tinospora cordifolia) známa tiež ak Guduči, podporuje imunitný systém a zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám. ň
- Kurkumín, aktívna zložka z kurkumy, má silné protizápalové účinky a pomáha pri liečbe zápalových stavov v hrdle
- Tulsi (Ocimum sanctum ) sa odporúča, pre jej upokojujúci účinok na sliznicu a podporujúci rýchlejšie hojenie.
Vhodná strava a životný štýl
Výživa zohráva dôležitú úlohu pri liečbe zapáleného hrdla. Ajurvéda odporúča konzumovať teplé a ľahko stráviteľné jedlá, ako sú tekutiny ako voda s medom a citrónom, teplé bylinné nápoje a mäkké pokrmy, ktoré neiritujú sliznicu v hrdle. Zároveň je dôležité vyhýbať sa potravinám, ktoré môžu spôsobovať alergie a zvyšovať zápal, ako sú mliečne výrobky a korenisté jedlá.