Ajurvéda je prastará medicínska véda. Na rozdiel od moderných medicínskych prístupov sa ajurvéda nezameriava iba na konkrétne ochorenie, ktoré trápi pacienta, ale predovšetkým na správny prístup a nastolenie celkovej rovnováhy človeka. Ajurvéda zdôrazňuje, že za účelom udržania si zdravia je nesmierne dôležitá správna strava, ktorá je výživná a zároveň obsahuje navzájom kompatibilné kombinácie potravín. Tu ale ajurvéda nepovažuje jedlo len za súbor základných živín akými sú bielkoviny, vitamíny, tuky a karbohydráty.
Ajurvéda kladie dôraz aj na to, aby sa spolu nekombinovali potraviny, ktoré majú podľa princípov ajurvédy na telo opačný účinok. Takéto nesprávne kombinovanie potravín totiž môže viesť k hromadeniu toxínov v tele (AMA), ktoré môže viesť až k chronickým vážnych ochoreniam ako je rakovina či rôzne autoimunitné ochorenia.
Stravu, ktorá udržiava rovnováhu medzi všetkými prvkami v tele (vzduch, priestor, oheň, voda, zem), nazývame rovnovážna strava. Správne jedlá upravené vhodným spôsobom vyživujú človeka fyzicky aj psychicky a práve cez jedlo si môžeme udržiavať stále zdravie.
Ak strava nie je vyvážená, čo je podľa ajurvédy vtedy, ak neobsahuje všetkých 6 chutí, môže vzbudzovať stále pocit hladu aj po zjedení veľkého jedla, pocit slabosti a únavy v poobedných hodinách, alebo túžbu po určitom jedle.
Ajurvéda odporúča jesť pravidelne vyrovnanú stravu obsahujúcu všetkých 6 chutí (sladká, kyslá, slaná, štipľavá, trpká, horká). Vyrovnaná strava podporuje rovnováhu dóší. Každá chuť totiž za sebou ukrýva určité živiny, ktoré sú pre správne fungovanie tela nevyhnutné. Ale len prítomnosť všetkých 6 chutí nestačí. Dôležité je aj neponáhľať sa pri jedle, správne kombinovať potraviny, jesť vhodné potraviny vzhľadom na ročné obdobie alebo časť dňa. Teraz si tieto princípy vysvetlíme podrobnejšie.
Nerovnovážna strava sa v ajurvéde označuje pojmom Virudh Ahara
Strava, ktorá narúša rovnováhu prvkov v tele sa nazýva nerovnovážna strava. Ak trvá nerovnovážna strava počas dlhšieho obdobia, môže spôsobiť ochorenie.
Nižšie uvádzame 18 kombinácií, ktoré nie sú vhodné. V ajurvéde sú označené slovom viruddha, čo znamená opak.
alergie, chronické tráviace ťažkosti, kožné ochorenia, neplodnosť, epilepsia, psychické problémy, hromadenie tekutiny v brušnej dutine (hydroperitoneum), IBS, oslepnutie, análna fistula, kóma, odpadávanie, toxikácia, stuhnutie krku, anémia, problémy s trávením, podvýživa, črevné ochorenia, opuchy, gastritída, horúčka, zápal dutín.
Ajurvéda je prastará medicínska véda. Na rozdiel od moderných medicínskych prístupov sa ajurvéda nezameriava iba na konkrétne ochorenie, ktoré trápi pacienta, ale predovšetkým na správny prístup a nastolenie celkovej rovnováhy človeka. Ajurvéda zdôrazňuje, že za účelom udržania si zdravia je nesmierne dôležitá správna strava, ktorá je výživná a zároveň obsahuje navzájom kompatibilné kombinácie potravín. Tu ale ajurvéda nepovažuje jedlo len za súbor základných živín akými sú bielkoviny, vitamíny, tuky a karbohydráty.
Ajurvéda kladie dôraz aj na to, aby sa spolu nekombinovali potraviny, ktoré majú podľa princípov ajurvédy na telo opačný účinok. Takéto nesprávne kombinovanie potravín totiž môže viesť k hromadeniu toxínov v tele (AMA), ktoré môže viesť až k chronickým vážnych ochoreniam ako je rakovina či rôzne autoimunitné ochorenia.
Stravu, ktorá udržiava rovnováhu medzi všetkými prvkami v tele (vzduch, priestor, oheň, voda, zem), nazývame rovnovážna strava. Správne jedlá upravené vhodným spôsobom vyživujú človeka fyzicky aj psychicky a práve cez jedlo si môžeme udržiavať stále zdravie.
Ak strava nie je vyvážená, čo je podľa ajurvédy vtedy, ak neobsahuje všetkých 6 chutí, môže vzbudzovať stále pocit hladu aj po zjedení veľkého jedla, pocit slabosti a únavy v poobedných hodinách, alebo túžbu po určitom jedle.
Ajurvéda odporúča jesť pravidelne vyrovnanú stravu obsahujúcu všetkých 6 chutí (sladká, kyslá, slaná, štipľavá, trpká, horká). Vyrovnaná strava podporuje rovnováhu dóší. Každá chuť totiž za sebou ukrýva určité živiny, ktoré sú pre správne fungovanie tela nevyhnutné. Ale len prítomnosť všetkých 6 chutí nestačí. Dôležité je aj neponáhľať sa pri jedle, správne kombinovať potraviny, jesť vhodné potraviny vzhľadom na ročné obdobie alebo časť dňa. Teraz si tieto princípy vysvetlíme podrobnejšie.
Nerovnovážna strava sa v ajurvéde označuje pojmom Virudh Ahara
Strava, ktorá narúša rovnováhu prvkov v tele sa nazýva nerovnovážna strava. Ak trvá nerovnovážna strava počas dlhšieho obdobia, môže spôsobiť ochorenie.
Nižšie uvádzame 18 kombinácií, ktoré nie sú vhodné. V ajurvéde sú označené slovom viruddha, čo znamená opak.
alergie, chronické tráviace ťažkosti, kožné ochorenia, neplodnosť, epilepsia, psychické problémy, hromadenie tekutiny v brušnej dutine (hydroperitoneum), IBS, oslepnutie, análna fistula, kóma, odpadávanie, toxikácia, stuhnutie krku, anémia, problémy s trávením, podvýživa, črevné ochorenia, opuchy, gastritída, horúčka, zápal dutín.