Análna fistula

Ochorenia konečníka sú v týchto dňoch už bežným problémom. Vyskytujú sa u veľkej časti obyvateľstva a to tak u mužov ako aj u žien. Análna (rektálna) fistula je prepájajúci kanál medzi otvorom von a vnútornou stranou. Z fistuly sa často vylučuje hnis s nepríjemným zápachom.

Vznik análnej fistuly

Análna fistula vzniká pretrhnutím abcesu (hnisavého ložiska), ktoré vzniklo v bedrovej oblati alebo v oblasti hrádze. Po prasktnutí cysty začne postupovať infekcia až do miesta, kde si vytvorí druhotné vyústenie v mieste análneho otvoru. Ako výsledok tohto procesu sa vytvorí fistula.

Typy análnych fistúl

Podľa ajurvédy sa dá fistula prirovnať k chorobe, ktorá sa podrobne uvádza v textoch Sushruta samhita, pod názvom „BHAGANDARA“

Môže mať 5 podôb v závislosti od toho, ktorá energia je v nerovnováhe, či sa jedná o nerovnováhu Vaty, Pitty, Kaphy, alebo sú na príčine iné externé faktory. Ajurvéda rozlišuje týchto 5 typov:

  • Shataponak – narušená je dóša Vata
  • Ushtragreeva – narušená je dóša Pitta
  • Paristravi – narušená je dóša Kapha
  • Shambukavarta – narušené sú všetky 3 dóše
  • Unmargi – príčinou sú externé vplyvy, napr. trauma alebo zranenie

Bylinná ajurvédska liečba análnej fistuly

Bylinná liečba análnej fistuly je veľmi populárna, keďže moderná medicína nemá na toto ochorenie efektívne riešenie. Dokonca aj v ajurvédskych textoch sa Bhagandara považuje za jedno z najťažšie liečiteľných ochorení, ktoré má veľmi zlú prognózu a veľmi vysokú pravdepodobnosť opätovného výskytu.

V ajurvédskych textoch sa spomína veľmi veľa bylín, ktoré efektívne pôsobia pri liečbe análnej fistuly.

Avšak fistuly, ktorých vznik je zapríčinený nerovnováhou všetkých troch dóší a ktoré obsahujú veľké množstvo hnisu, resp. z ktorých sa vylučujú aj časti stolice a nežiadúcich mikroorganizmov (červy) sa považujú za neliečiteľné.

Existuje niekoľko bylín, ktoré sa používajú na liečbu tohto ochorenia. Pozrime sa na nej podrobnejšie:

Guggul:

Latinský názov tejto rastliny je Commiphora mukul. Guggul má veľmi dobré účinky pri akomkoľvek zápale v tele. Pomáha kontrolovať infekciu a zápal v mieste fistuly a napomáha zmenšovať symptómy ako sú bolesť a pálenie v oblasti análneho otvoru.

Triphala a Vara Churna

Triphala je kombinácia rastlín Amalaki, Harara a Bahera, ktorá má veľmi dobré účinky pri liečbe všetkých tráviacich problémov, ako sú napr. opuch v brušnej dutine, gastritída, nepravidelné pohyby čriev a podobne. Triphala nielen napomáha pri pohyboch čriev, ale tiež predchádza zápalu, ktorý by mohol viesť k vzniku análnej fistuly.

Je výnimočne účinná v prípadoch, kedy fistula vznikla kvôli nerovnováhe vo všetkých troch dóšach. Napomáha stabilizovať Vata, Pitta aj Kapha dóšu a výrazne pomáha pri liečbe análnej fistuly.

Vara Churna má rovnaké zloženie ako Triphala, akurát sa jedná o prášok. Dávkuje sa po lyžičkách. U mnohých ľudí má ešte lepšie účinky ako Triphala v kapsulovej podobe.

Turmeric (Kurkumín)

Je jednou z najlepších bylín na stabilizovanie vnútorného prostredia tela. Má výnimočné protizápalové účinky. Turmeric je dôležitou prírodnou zložkou pri liečbe všetkých typov zápalov v tele.

Boswellia Serrata

Boswellia Serrata je ďalšou bylinou, ktorá je užitočná pri znižovaní problémov ako je opuch, zápal a pálenie v oblasti análnej fistuly. Taktiež podporuje rýchlejšie hojenie a oddiaľuje vytváranie fistuly vo vnútri tela.

Análna fistula a strava

V prípade análnej fistuly ako aj pri hemeroidoch odporúčame dodržiavať tieto odporúčania v oblasti stravy:

Vyhnite sa týmto jedlám:

  • Korenené a pikantné jedlá, čili
  • Vyprážané jedlá
  • Cukor, sladené nápoje
  • Alkohol
  • Nakladaná zelenina
  • Mäso
  • Jogurt, banány
  • Ťažké mastné jedlá, syry
  • Cestoviny, keksy, chipsy, hranolky, burgery a iný fast food
  • Jedlá spôsobujúce zápchu a plynatosť

 

Odporúčané jedlá:

  • Ovocie a zelenina (jablká, hrušky, dyne, papája, hrozno, jahody, kiwi, ananás a kokosové mlieko)
  • Šalát (zelená listová zelenina, cuketa, tekvica,
  • Celozrnné pečivo
  • Susešné ovocie
  • Veľké množstvo vody
  • Zaraďte do jedálnička ryžu s rascou
  • Z korenín používajte kurkumu, škoricu, fenikel, klinčeky, aníz
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz