Telo je ako stroj, ktorý pokiaľ pracuje správne, jeho majiteľ sa cíti výborne a neustále sa regeneruje. Pocit nepohody a únavy je dôležitým znakom, že niečo nie je v poriadku. V prípade, že sa problém týka tej časti tela, ktorá spravuje veľa telesných funkcií ako je napr. telesný metabolizmus, detoxikácia a iné, telo sa cíti vyčerpané.
Zdravá pečeň: Stukovatená pečeň:
Pečeň je druhým najväčším orgánom telesného systému. Nachádza sa nad hornou časťou žalúdka pod bránicou. Tento veľký orgán vykonáva veľa činností, ktoré sú zodpovedné za rozličné dôležité transformácie v tele.
Premieňa rôzne lieky, alkohol a iné toxické látky na netoxické alebo menej toxické produkty.
Mení karbohydráty na glukózu, ktorá poskytuje telu okamžitú energiu, a zbytok glukózy na glykogén ako uskladnené energetické palivo. Produkuje žlč, ktorá trávi rozličné formy tukov.
Jednou z významných a podstatných funkcií je premena amoniaka na močovinu, ktorá môže byť ďalej vylúčená močom. Pokiaľ teda naša pečeň nie je v poriadku, môžu nastať v tele rôzne poruchy. Jedným z problémov spojených s pečeňou je stukovatená pečeň.
Stukovatená pečeň je vážny telesný stav, kedy nahromadením tuku v pečeni dochádza k cirhóze pečene a jej poškodeniu. Tuk v pečeni je normálnou záležitosťou avšak iba v určitom rozsahu. Pokiaľ je akumulovaných už viac ako 5 až 10% tuku, dochádza k stavu stukovatenej pečene. Väčšina prípadov sa objavuje u osôb vo veku medzi 40 až 60 rokov.
Presné príčiny nie sú jasné, hoci prvým a najväčším dôvodom je časté pitie alkoholu a alkoholizmus. Ten podnecuje k činnosti určité druhy enzýmov, produkujúce toxické substancie, a tiež generuje redukovanú formu koenzýmu NADH, ktorý indukuje steatózu.
Začínajúcimi symptómami sú únava a zväčšenie pečene. Neskôr môžu ťažké formy stukovatenej pečene viesť až k:
Osoby s nadváhou, s cukrovkou II. typu, vysokou hladinu cholesterolu a s ťažkým alkoholizmom. Poruchu možno zistiť fyzickou kontrolou, krvnými testami na zistenie stavu enzýmov a ultrazvukom. Na stukovatenú pečeň neexistuje žiaden liek alebo operačný úkon, ale sú dostupné rozličné prírodné ayurvédske byliny spoločne so zdravým životným štýlom.
Pečeň je známa ako pitta, orgán ohňa, ktorá je podstatná pre metabolizmus. Zdravá pečeň preto potrebuje dóšu pitta v rovnováhe, aby mohla eliminovať nechcené prvky z tela von. Pri veľkom príjme toxínov pečeň pracuje veľmi ťažko, pričom dochádza k zápalom a následne k ochoreniam pečene. Tieto problémy môžeme dostať pod kontrolu ayurvédskymi bylinami a zdravým životným štýlom.
Aby sme mohli pochopiť, ako pracujú ajurvédske byliny, je dôležité chápať, čo je Ayurvéda a ako funguje. Ayurvéda vznikla pred mnohými rokmi v Indii. Je založená na liečivách, ktoré zlepšujú a riadia energetickú nerovnováhu, pre ktorú vznikajú problémy a ochorenia.
Slovo „Ayurvéda“ znamená „veda života“. Samotné slovo definuje svoj význam, Ayur znázorňuje život a Veda predstavuje vedu, vedný odbor. Je najstaršou formou zdravotného systému. Kombinuje vedu, filozofiu a spiritualitu ako spôsob liečenia.
V Ayurvéde sú choroby považované za následok nerovnováhy vo fyzických enrgiách. V Ayurvéde ich poznáme pod pojmo dóše.
Rozlišujeme dóše vata, pitta a kapha:
Pri stukovatenej pečeni je pitta v nerovnováhe, kvôli čomu kapha akumuluje. Ayurvéda pozná rozličné liečivá, ktoré môžu pomôcť kontrolovať stav stukovatenej pečene a zlepšiť jej statv a fungovanie.
AYURVÉDSKE PROSTRIEDKY UVOĽNENIE STUKOVATENEJ PEČENE
Tropická rastlina rastúca v pobrežných oblastiach Indie. Obsahuje množstvo rôznych užitočných alkaloidov, lignanov, flavonoidov a polyfenolov. Na výrobu rastlinných prípravkov sa používa celá rastlina. Pôsobí ako dobré adstrigencium a laxatívum. Čerstvý koreň má schopnosti bojovať so žltačkou. Má pod kontrolou:
Indická echinacea je známa ako “Kráľovná horkého”. Veľa druhov tejto rastliny sa používa na výrobu bylinných prípravkov použitím listov, kvetov a koreňov. Obsahuje predovšetkým andrografolidy, ktoré patria do skupiny diterpénov (druh lipidov). Obsah týchto diterpénov zvyšuje úroveň horkosti rastlinných listov. Listy tiež obsahujú diterpén laktóny a flavonoidy.
Zmesi s rastlinou andrographis disponujú antivirotickými vlastnosťami, ktoré inhibujú glykoproteíny vo víruse, čím znižujú silu vírusu napádať bunky a tým sa replikovať.
Používa sa na stimuláciu všeobecných imunitných vlastností. Má protizápalové účinky a antimikrobiálne vlastnosti. Má schopnosť aktivovať fibrinolýzu a redukovať zrážanie krvných doštičiek.
SPOLOČNE S UŽÍVANÍM PRÍRODNÝCH PRÍPRAVKOV TREBA VIESŤ ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL
Telo je ako stroj, ktorý pokiaľ pracuje správne, jeho majiteľ sa cíti výborne a neustále sa regeneruje. Pocit nepohody a únavy je dôležitým znakom, že niečo nie je v poriadku. V prípade, že sa problém týka tej časti tela, ktorá spravuje veľa telesných funkcií ako je napr. telesný metabolizmus, detoxikácia a iné, telo sa cíti vyčerpané.
Zdravá pečeň: Stukovatená pečeň:
Pečeň je druhým najväčším orgánom telesného systému. Nachádza sa nad hornou časťou žalúdka pod bránicou. Tento veľký orgán vykonáva veľa činností, ktoré sú zodpovedné za rozličné dôležité transformácie v tele.
Premieňa rôzne lieky, alkohol a iné toxické látky na netoxické alebo menej toxické produkty.
Mení karbohydráty na glukózu, ktorá poskytuje telu okamžitú energiu, a zbytok glukózy na glykogén ako uskladnené energetické palivo. Produkuje žlč, ktorá trávi rozličné formy tukov.
Jednou z významných a podstatných funkcií je premena amoniaka na močovinu, ktorá môže byť ďalej vylúčená močom. Pokiaľ teda naša pečeň nie je v poriadku, môžu nastať v tele rôzne poruchy. Jedným z problémov spojených s pečeňou je stukovatená pečeň.
Stukovatená pečeň je vážny telesný stav, kedy nahromadením tuku v pečeni dochádza k cirhóze pečene a jej poškodeniu. Tuk v pečeni je normálnou záležitosťou avšak iba v určitom rozsahu. Pokiaľ je akumulovaných už viac ako 5 až 10% tuku, dochádza k stavu stukovatenej pečene. Väčšina prípadov sa objavuje u osôb vo veku medzi 40 až 60 rokov.
Presné príčiny nie sú jasné, hoci prvým a najväčším dôvodom je časté pitie alkoholu a alkoholizmus. Ten podnecuje k činnosti určité druhy enzýmov, produkujúce toxické substancie, a tiež generuje redukovanú formu koenzýmu NADH, ktorý indukuje steatózu.
Začínajúcimi symptómami sú únava a zväčšenie pečene. Neskôr môžu ťažké formy stukovatenej pečene viesť až k:
Osoby s nadváhou, s cukrovkou II. typu, vysokou hladinu cholesterolu a s ťažkým alkoholizmom. Poruchu možno zistiť fyzickou kontrolou, krvnými testami na zistenie stavu enzýmov a ultrazvukom. Na stukovatenú pečeň neexistuje žiaden liek alebo operačný úkon, ale sú dostupné rozličné prírodné ayurvédske byliny spoločne so zdravým životným štýlom.
Pečeň je známa ako pitta, orgán ohňa, ktorá je podstatná pre metabolizmus. Zdravá pečeň preto potrebuje dóšu pitta v rovnováhe, aby mohla eliminovať nechcené prvky z tela von. Pri veľkom príjme toxínov pečeň pracuje veľmi ťažko, pričom dochádza k zápalom a následne k ochoreniam pečene. Tieto problémy môžeme dostať pod kontrolu ayurvédskymi bylinami a zdravým životným štýlom.
Aby sme mohli pochopiť, ako pracujú ajurvédske byliny, je dôležité chápať, čo je Ayurvéda a ako funguje. Ayurvéda vznikla pred mnohými rokmi v Indii. Je založená na liečivách, ktoré zlepšujú a riadia energetickú nerovnováhu, pre ktorú vznikajú problémy a ochorenia.
Slovo „Ayurvéda“ znamená „veda života“. Samotné slovo definuje svoj význam, Ayur znázorňuje život a Veda predstavuje vedu, vedný odbor. Je najstaršou formou zdravotného systému. Kombinuje vedu, filozofiu a spiritualitu ako spôsob liečenia.
V Ayurvéde sú choroby považované za následok nerovnováhy vo fyzických enrgiách. V Ayurvéde ich poznáme pod pojmo dóše.
Rozlišujeme dóše vata, pitta a kapha:
Pri stukovatenej pečeni je pitta v nerovnováhe, kvôli čomu kapha akumuluje. Ayurvéda pozná rozličné liečivá, ktoré môžu pomôcť kontrolovať stav stukovatenej pečene a zlepšiť jej statv a fungovanie.
AYURVÉDSKE PROSTRIEDKY UVOĽNENIE STUKOVATENEJ PEČENE
Tropická rastlina rastúca v pobrežných oblastiach Indie. Obsahuje množstvo rôznych užitočných alkaloidov, lignanov, flavonoidov a polyfenolov. Na výrobu rastlinných prípravkov sa používa celá rastlina. Pôsobí ako dobré adstrigencium a laxatívum. Čerstvý koreň má schopnosti bojovať so žltačkou. Má pod kontrolou:
Indická echinacea je známa ako “Kráľovná horkého”. Veľa druhov tejto rastliny sa používa na výrobu bylinných prípravkov použitím listov, kvetov a koreňov. Obsahuje predovšetkým andrografolidy, ktoré patria do skupiny diterpénov (druh lipidov). Obsah týchto diterpénov zvyšuje úroveň horkosti rastlinných listov. Listy tiež obsahujú diterpén laktóny a flavonoidy.
Zmesi s rastlinou andrographis disponujú antivirotickými vlastnosťami, ktoré inhibujú glykoproteíny vo víruse, čím znižujú silu vírusu napádať bunky a tým sa replikovať.
Používa sa na stimuláciu všeobecných imunitných vlastností. Má protizápalové účinky a antimikrobiálne vlastnosti. Má schopnosť aktivovať fibrinolýzu a redukovať zrážanie krvných doštičiek.
SPOLOČNE S UŽÍVANÍM PRÍRODNÝCH PRÍPRAVKOV TREBA VIESŤ ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL