Steatóza pečene

Steatóza pečene a ajurvédska liečba

Telo je ako stroj, ktorý pokiaľ pracuje správne, jeho majiteľ sa cíti výborne a neustále sa regeneruje. Pocit nepohody a únavy je dôležitým znakom, že niečo nie je v poriadku. V prípade, že sa problém týka tej časti tela, ktorá spravuje veľa telesných funkcií ako je napr. telesný metabolizmus, detoxikácia a iné, telo sa cíti vyčerpané.

 

                                                                  Zdravá pečeň:                   Stukovatená pečeň:

Stukovatená pečeň - Steatóza pečene - ajurvédska liečba

                                

Pečeň je druhým najväčším orgánom telesného systému. Nachádza sa nad hornou časťou žalúdka pod bránicou. Tento veľký orgán vykonáva veľa činností, ktoré sú zodpovedné za rozličné dôležité transformácie v tele.

Premieňa rôzne lieky, alkohol a iné toxické látky na netoxické alebo menej toxické produkty.

Mení karbohydráty na glukózu, ktorá poskytuje telu okamžitú energiu, a zbytok glukózy na glykogén ako uskladnené energetické palivo. Produkuje žlč, ktorá trávi rozličné formy tukov.

Jednou z významných a podstatných funkcií je premena amoniaka na močovinu, ktorá môže byť ďalej vylúčená močom. Pokiaľ teda naša pečeň nie je v poriadku, môžu nastať v tele rôzne poruchy. Jedným z problémov spojených s pečeňou je stukovatená pečeň.

 

ČO JE STEATÓZA PEČENE (TZV. STUKOVATENÁ PEČEŇ)?

Stukovatená pečeň je vážny telesný stav, kedy nahromadením tuku v pečeni dochádza k cirhóze pečene a jej poškodeniu. Tuk v pečeni je normálnou záležitosťou avšak iba v určitom rozsahu. Pokiaľ je akumulovaných už viac ako 5 až 10% tuku, dochádza k stavu stukovatenej pečene. Väčšina prípadov sa objavuje u osôb vo veku medzi 40 až 60 rokov.

 

PRÍČINY STEATÓZY PEČENE

Presné príčiny nie sú jasné, hoci prvým a najväčším dôvodom je časté pitie alkoholu a alkoholizmus. Ten podnecuje k činnosti určité druhy enzýmov, produkujúce toxické substancie, a tiež generuje redukovanú formu koenzýmu NADH, ktorý indukuje steatózu.

  • Rýchly pokles hmotnosti
  • Vysoké hladiny tuku v krvi
  • Diabetes
  • Genetická predispozícia
  • AIDS
  • Zápalové ochorenie čreva
  • Vedľajšie účinky liekov

 

PODĽA PRÍČIN VZNIKU SA DELÍ STEATÓZA PEČENE NA ROZLIČNÉ TYPY:

  • Alkoholové poškodenie pečene – telesné metabolické funkcie narušuje ťažká konzumáciu alkoholu.
  • Nealkoholová tuková choroba pečene – nastáva v prípade, že telo nesprávne rozkladá tuky vzhľadom na súvisiace ochorenie. Alkoholizmus nie je príčinou.
  • Nealkoholová steatohepatitída – V tomto prípade môže pečeň opuchnúť vplyvom ukladania tuku. Pokiaľ sa nelieči, môže dôjsť až k zjazveniu pečene, čo následne vedie k vracaniu a žalúdočným bolestiam vo vyšších častiach brucha.

 

SYMPTÓMY STEATÓZY PEČENE

Začínajúcimi symptómami sú únava a zväčšenie pečene. Neskôr môžu ťažké formy stukovatenej pečene viesť až k:

  • Bolestiam brucha
  • Strate hmotnosti
  • Zápalu pečene
  • Opuchnutým nohám
  • Žltačke

 

KTO PATRÍ DO RIZIKOVEJ SKUPINY PRE OCHORENIA PEČENE?

Osoby s nadváhou, s cukrovkou II. typu, vysokou hladinu cholesterolu a s ťažkým alkoholizmom. Poruchu možno zistiť fyzickou kontrolou, krvnými testami na zistenie stavu enzýmov a ultrazvukom. Na stukovatenú pečeň neexistuje žiaden liek alebo operačný úkon, ale sú dostupné rozličné prírodné ayurvédske byliny spoločne so zdravým životným štýlom.

 

AYURVÉDA A PEČEŇ

Pečeň je známa ako pitta, orgán ohňa, ktorá je podstatná pre metabolizmus. Zdravá pečeň preto potrebuje dóšu pitta v rovnováhe, aby mohla eliminovať nechcené prvky z tela von. Pri veľkom príjme toxínov pečeň pracuje veľmi ťažko, pričom dochádza k zápalom a následne k ochoreniam pečene. Tieto problémy môžeme dostať pod kontrolu ayurvédskymi bylinami a zdravým životným štýlom.

Aby sme mohli pochopiť, ako pracujú ajurvédske byliny, je dôležité chápať, čo je Ayurvéda a ako funguje. Ayurvéda vznikla pred mnohými rokmi v Indii. Je založená na liečivách, ktoré zlepšujú a riadia energetickú nerovnováhu, pre ktorú vznikajú problémy a ochorenia.

Slovo „Ayurvéda“ znamená „veda života“. Samotné slovo definuje svoj význam, Ayur znázorňuje život a Veda predstavuje vedu, vedný odbor. Je najstaršou formou zdravotného systému. Kombinuje vedu, filozofiu a spiritualitu ako spôsob liečenia.

 

POHĽAD AYURVÉDY NA LIEČENIE STUKOVATENEJ PEČENE

V Ayurvéde sú choroby považované za následok nerovnováhy vo fyzických enrgiách. V Ayurvéde ich poznáme pod pojmo dóše.

Rozlišujeme dóše vata, pitta a kapha:

  • Vata sa týka inteligencie, kreativity a spirituality, pričom má na starosti systém cirkulácie tela.
  • Pitta je spojená s metabolickým systémom, ktorý zahŕňa trávenie, príjem biomolekúl a vylučovanie toxických substancií.
  • Kapha spravuje rast, imunitný systém a hmotnosť.

Pri stukovatenej pečeni je pitta v nerovnováhe, kvôli čomu kapha akumuluje. Ayurvéda pozná rozličné liečivá, ktoré môžu pomôcť kontrolovať stav stukovatenej pečene a zlepšiť jej statv a fungovanie.

 

AYURVÉDSKE PROSTRIEDKY UVOĽNENIE STUKOVATENEJ PEČENE

Tropická rastlina rastúca v pobrežných oblastiach Indie. Obsahuje množstvo rôznych užitočných alkaloidov, lignanov, flavonoidov a polyfenolov. Na výrobu rastlinných prípravkov sa používa celá rastlina. Pôsobí ako dobré adstrigencium a laxatívum. Čerstvý koreň má schopnosti bojovať so žltačkou. Má pod kontrolou:

  • Žltačku
  • Zápal pečene
  • Maláriu
  • Zväčšenie pečene
  • Tiež je známa ako stimulátor chute do jedla
  • Zlepšuje trávenie
  • Pôsobí ako hepatoprotektívum
  • Účinkuje proti hepatitíde typu B
  • Proti vírusu HIV
  • Na vysoký krvný tlak

 

Indická echinacea je známa ako “Kráľovná horkého”. Veľa druhov tejto rastliny sa používa na výrobu bylinných prípravkov použitím listov, kvetov a koreňov. Obsahuje predovšetkým andrografolidy, ktoré patria do skupiny diterpénov (druh lipidov). Obsah týchto diterpénov zvyšuje úroveň horkosti rastlinných listov. Listy tiež obsahujú diterpén laktóny a flavonoidy.

Zmesi s rastlinou andrographis disponujú antivirotickými vlastnosťami, ktoré inhibujú glykoproteíny vo víruse, čím znižujú silu vírusu napádať bunky a tým sa replikovať.

Používa sa na stimuláciu všeobecných imunitných vlastností. Má protizápalové účinky a antimikrobiálne vlastnosti. Má schopnosť aktivovať fibrinolýzu a redukovať zrážanie krvných doštičiek.

 

SPOLOČNE S UŽÍVANÍM  PRÍRODNÝCH PRÍPRAVKOV TREBA VIESŤ ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL

  • Jesť varenú zeleninu a vyvarovať sa chleba, sušienok a cukroviniek
  • Konzumovať denne čerstvé ovocie a zeleninu
  • Vyvarovať sa požívania alkoholu
  • Udržiavať zdravú hmotnosť
  • Cvičiť

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz