Odporúčané denné dávky vitamínu C boli stanovené národnými agentúrami rôzne:
Horná odporúčaná hranica vitamínu C v USA pre 25-ročného muža je 2 000 mg/deň.
Podľa mnohých vedcov je vládnymi agentúrami odporúčaná denná dávka vitamínu C nepostačujúca. Tvrdia, že táto dávka zabráni vzniku skorbutu alebo inej choroby, ale požiadavky tela na vitamín C sú oveľa vyššie.
Výskumníci Stone a Pauling tvrdia, že optimálna denná dávka vitamínu C je okolo 2300 mg pre človeka, ktorý potrebuje približne 2 500 kcal denne. Pauling kritizoval stanovenú dennú dávku vitamínu C, ktorá podľa neho postačuje ako prevencia skorbutu, ale nie je dostatočná pre optimálne zdravie.
Vitamín C sa vo vode rozpúšťa a telo ho nedokáže uložiť do zásoby. Preto je dôležité konzumovať ho denne v potrave!
Vitamín C je dôležitý antioxidant, napomáha v boji proti rakovine, srdcovým ochoreniam, je súčasťou bunkového chemizmu, je dôležitý pre produkciu spermií, pre výrobu proteínu kolagénu, ktorý ovplyvňuje stav chrupaviek, kĺbov, pokožky a ciev. Vitamín C napomáha udržať zdravý imunitný systém, neutralizovať znečisťujúce látky, je potrebný pri produkcii protilátok, zvyšuje absorpciu živín (vrátane železa) a riedi krv.
Bobule Amla (Amalaki), tiež známe pod názvom Indický ženšen, sú najbohatším zdrojom vitamínu C.
100 g džúsu môže obsahovať až 1500 mg vitamínu C.
Bežný názov | Latinský názov |
mg vitamín C / 100 g ovocia |
mg vitamínu C / bežná porcia |
význam zdroja vitamínu C |
Amla |
Emblica officinalis |
1200 - 1500 | 120 | vynikajúci |
Jablko |
Malus sylvestris |
6 | 8 | dostatočný |
Marhuľa |
Prunus armeniaca |
10 | 4 | - |
Avokádo |
Persea americana |
8 | 16 | dostatočný |
Banán |
Musa X paradisiaca |
9 | 11 | dobrý |
Kiwi |
Actinidia deliciosa |
98 | 74 | vynikajúci |
Citrón |
Citrus limon |
46 | 3 | - |
Mango |
Mangifera indica |
28 | 57 | výborný |
Melón | Cucumis melo | 46 | 29 |
veľmi dobrý |
Pomaranč | Citrus sinensis | 53 | 70 |
výborný |
Papája | Carica papaya | 62 | 47 |
výborný |
Hruška | Perus communis | 4 | 7 |
- |
Broskyňa | Prunus persica | 7 | 6 |
- |
Ananás | Ananus comosus | 15 | 13 |
dobrý |
Slivka | Prunus sp | 10 | 6 |
dostatočný |
Paradajka | Lycopericon sp | 19 | 23 |
veľmi dobrý |
Mandarínka | Citrus reticulata | 31 | 26 |
veľmi dobrý |
Dyňa (červený melón) | Citrullus lanatus | 10 | 27 |
veľmi dobrý |
Poznámka, vysvetlivky:
Hodnoty sa týkajú celého kusa ovocia. Nikto ale nezje napr. celú dyňu na posedenie. Preto pri väčších typoch ovocia sa týka údaj jednej porcie (plátok), približne 1/8 pri veľkom ovocí a 1/4 pri stredne veľkom ovocí. Pri citróne predstavuje jedna porcia jedno koliesko citróna.
Spracoval Dr. Vikram Chauhan, zdroj www.planetayurveda.com
Odporúčané denné dávky vitamínu C boli stanovené národnými agentúrami rôzne:
Horná odporúčaná hranica vitamínu C v USA pre 25-ročného muža je 2 000 mg/deň.
Podľa mnohých vedcov je vládnymi agentúrami odporúčaná denná dávka vitamínu C nepostačujúca. Tvrdia, že táto dávka zabráni vzniku skorbutu alebo inej choroby, ale požiadavky tela na vitamín C sú oveľa vyššie.
Výskumníci Stone a Pauling tvrdia, že optimálna denná dávka vitamínu C je okolo 2300 mg pre človeka, ktorý potrebuje približne 2 500 kcal denne. Pauling kritizoval stanovenú dennú dávku vitamínu C, ktorá podľa neho postačuje ako prevencia skorbutu, ale nie je dostatočná pre optimálne zdravie.
Vitamín C sa vo vode rozpúšťa a telo ho nedokáže uložiť do zásoby. Preto je dôležité konzumovať ho denne v potrave!
Vitamín C je dôležitý antioxidant, napomáha v boji proti rakovine, srdcovým ochoreniam, je súčasťou bunkového chemizmu, je dôležitý pre produkciu spermií, pre výrobu proteínu kolagénu, ktorý ovplyvňuje stav chrupaviek, kĺbov, pokožky a ciev. Vitamín C napomáha udržať zdravý imunitný systém, neutralizovať znečisťujúce látky, je potrebný pri produkcii protilátok, zvyšuje absorpciu živín (vrátane železa) a riedi krv.
Bobule Amla (Amalaki), tiež známe pod názvom Indický ženšen, sú najbohatším zdrojom vitamínu C.
100 g džúsu môže obsahovať až 1500 mg vitamínu C.
Bežný názov | Latinský názov |
mg vitamín C / 100 g ovocia |
mg vitamínu C / bežná porcia |
význam zdroja vitamínu C |
Amla |
Emblica officinalis |
1200 - 1500 | 120 | vynikajúci |
Jablko |
Malus sylvestris |
6 | 8 | dostatočný |
Marhuľa |
Prunus armeniaca |
10 | 4 | - |
Avokádo |
Persea americana |
8 | 16 | dostatočný |
Banán |
Musa X paradisiaca |
9 | 11 | dobrý |
Kiwi |
Actinidia deliciosa |
98 | 74 | vynikajúci |
Citrón |
Citrus limon |
46 | 3 | - |
Mango |
Mangifera indica |
28 | 57 | výborný |
Melón | Cucumis melo | 46 | 29 |
veľmi dobrý |
Pomaranč | Citrus sinensis | 53 | 70 |
výborný |
Papája | Carica papaya | 62 | 47 |
výborný |
Hruška | Perus communis | 4 | 7 |
- |
Broskyňa | Prunus persica | 7 | 6 |
- |
Ananás | Ananus comosus | 15 | 13 |
dobrý |
Slivka | Prunus sp | 10 | 6 |
dostatočný |
Paradajka | Lycopericon sp | 19 | 23 |
veľmi dobrý |
Mandarínka | Citrus reticulata | 31 | 26 |
veľmi dobrý |
Dyňa (červený melón) | Citrullus lanatus | 10 | 27 |
veľmi dobrý |
Poznámka, vysvetlivky:
Hodnoty sa týkajú celého kusa ovocia. Nikto ale nezje napr. celú dyňu na posedenie. Preto pri väčších typoch ovocia sa týka údaj jednej porcie (plátok), približne 1/8 pri veľkom ovocí a 1/4 pri stredne veľkom ovocí. Pri citróne predstavuje jedna porcia jedno koliesko citróna.
Spracoval Dr. Vikram Chauhan, zdroj www.planetayurveda.com